Het is een bekend scenario; twee families willen onder een dak gaan wonen met honden en eindigen in een huis vol chaos met vechtende honden.
Het zou gewoon mogelijk moeten zijn om samen te leven met meerdere honden, ook wanneer er 1 of meerdere honden erg agressief zijn (hiervoor heeft u een proffesionele trainer nodig). Je kan stappen ondernemen om dit probleem te voorkomen voor het gebeurt of oplossen wanneer het zich reeds voordoet.
Een veel gemaakte beginnersfout is om de nieuwe hond zomaar bij de rest van de honden te plaatsen en dan maar hopen dat het goed gaat. Soms gaat dat goed maar soms ook niet. Je loopt het risico dat de roedel die er reeds is zich assertief opstelt en hetgeen wil beschermen dat van “hun” is. Afhankelijk van de energie van de nieuwe hond zullen anderen zich onderdanig opstellen, bang of juist direct gaan vechten.
Een korte versie van een oplossing is dat de honden elkaar voor het eerst moeten ontmoeten in een neutrale omgeving. Samen een flinke (of meerdere) wandeling(en) maken alvorens zij samen naar de ‘nieuwe” woning gaan. Eenmaal bij de woning aangekomen gaan eerst de mensen, dan de hond(en) die daar al woonde(n) en als laatste pas de “nieuw” hond naar binnen. Op deze manier Laat je de honden eerst samen een band opbouwen als een roedel tijdens het wandelen om vervolgens de honden die nu al in dat huis woonden de nieuwe honden naar binnen te brengen. De nieuwe hond gewoonweg maar naar binnen schuiven is een invasie. Op de manier zoals beschreven is het meer een uitnodiging van de huidige (honden) bewoners.
Een hondengevecht is nog niet een complete ramp maar jouw reactie erop wel. Zelfs bij de beste maatjes binnen 1 roedel kan een gevecht ontstaan. de een respecteerd de ander zijn ruimte niet en een correctie wordt een conflict. Of misschien liet het baasje per ongeluk een stuk voedsel op de grond vallen en beide honden willen het pakken of een van de honden heeft ergen pijn en wordt door de ander daar (speels) geduwd.
De eerste stap is bij het eerste gevecht is het snel maar kalm te beeïndigen. Hierin s instictief handelen de sleutel. Leg de focus op de hond met het hoogste intensiteit, gebruik een correctie door aanraking om ze uit hun concentratie te halen. Dit doe je door de “moeder hond” te imiteren. Maak een klauw van je hand en raak hem in de nek of in de flanken. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar loslaten. NOOIT schreeuwen of gillen wanneer je het vechten probeert te stoppen - dit werkt averechts en zullen ze alleen maar (nog) agressiever reageren. .Je kan wel een harde grom of schreeuw gebruiken maar doe dat altijd op een kalme manier. Onthoud dat je honden NOOIT uit elkaar kunt halen met je stem, je maakt de agressie onschadelijk met de energie die je uitstraalt.
De tweede en belangrijkste stap met een hondengevecht is wat je doet wanneer het voorbij is. De enige goede manier is: VERGEET DAT HET OIT GEBEURD IS, jouw honden zijn het nl direct weer vergeten. Fout; je zorgen maken over het volgende gevecht. dat is namelijk de snelste weg om je te garanderen dat dat dan precies is wat zal gaan gebeuren!
Honden in dezelfde roedel vechten maar om een reden; het gebrek aan een goede leider. Daarom zijn regels, grenzen en beperkingen essentieel voor de honden die samenleven. Wanneer al jouw honden jouw zien als hun leider zullen ze elkaar onderling niet als competitie zien.
Het is ook enorm belangrijk om samen, zij aan zij, met de honden te wandelen.. Niet alleen helpt dit hun energie niveau te verlagen en de drang met elkaar te vechten maar door de honden vooruit te laten bewegen verleg je de aandacht van op elkaar te focussen naar een gezamelijk doel.
Onthoud; het slechtste wat je bij vechtende honden kan doen is om het probleem te negeren en als “oplossing” ze apart te zetten. Socialiseren is de sleutel voor een hond in balans. Apart houden maakt dat ze allebei een apart terretorium hebben en vechten over terretorium is een heel natuurlijk verschijnsel van een gevecht tussen verschillende honden roedels. Thuis kan de ene hond de andere hond nog steeds ruiken ook wanneer je ze apart zet. Dit kan een obsessie worden en wanneer ze dan toch “per ongeluk” bij elkaar komen dan zal er zeker een heftig gevecht volgen.
Iedre hond, zelfs van wie je het het minst verwacht had, kan een keer vechten. Onthoud dat jij de baas bent en een conflict tussen honden is niet het einde van de wereld. beëindig het conflict snel met kalme en zelfverzekerde energie, leidt de hond af van de aandacht naar de ander, ga samen wandelen en maak je geen zorgen over dat het weer zal gebeuren.
beloon ze wanneer ze kalm en onderdanig zijn en corrigeer ze wanneer ze ongewenst gedrag vertonen. Honden willen helemaal niet vechten met elkaar en jij als roedelleider kan ze helpen dit doel te bereiken.
Neem vandaag nog contact op
Voor meer informatie, kosten of een vrijblijvend intake; Bel me op nummer 0647390855, neem contact op via Facebook of Twitter of stuur een email via onderstaand formulier!