Onze lichaamstaal heeft veel invloed op hoe anderen ons zien en hoe we ons zelf zien. Maar wist je dat jouw lichaamstaal ook invloed heeft op jouw hond? Je gedachtes en gevoelens zijn te beïnvloeden door je lichaamshouding. Wil jij weten hoe dat kan?
Wanneer wij ons machtig of machteloos voelen nemen we een bepaalde houding aan. Niet alleen mensen doen dit, dieren doen dit ook en dat geldt dus ook voor jouw trouwe viervoeter. Het verschilt per hond, maar daar waar de één parmantig en blakend van zelfvertrouwen rondloopt in het bos, loopt de andere hond onzeker en altijd op zijn hoede rond. Dit is heel goed te zien aan de lichaamshouding van de hond. Dat is bij mensen ook zo. Wist je dat het omgekeerd ook zo werkt? Dus wanneer jij je machteloos voelt je lichaamshouding invloed heeft op je gedachtes en emoties? Vaak als we een bepaald gevoel hebben dan passen we ook onze lichaamshouding aan. Denk bijvoorbeeld aan iemand die opgevrolijkt wordt door kietelen. Het werkt vrijwel altijd! Wanneer we gedwongen worden om te lachen, gaan we ons automatisch gelukkiger voelen.
Door je lichaamshouding aan te passen veranderen de hormonen in je lichaam. Wanneer je twee minuten lang een zelfverzekerde houding aanneemt, verhoogt je testosteron (dominantiehormoon) en verlaagt je cortisol (stresshormoon).
Zoals je misschien al wel weet communiceren honden door middel van lichaamshouding en energie. In het dierenrijk staat kracht en leiderschap vooral voor openstelling. Een dier maakt zich dan groot en neemt veel ruimte in. Wanneer een dier zich machteloos voelt maakt hij zich juist klein, hij krimpt in elkaar en hij wil liever niet teveel opvallen. Daarmee kan bijvoorbeeld ook gecommuniceerd worden dat het dier niets gevaarlijks doet. Een machteloos dier neemt weinig ruimte in en staat zijn ruimte ook af aan de ander. Wat betreft kracht spiegelen we ons niet vaak aan elkaar. Als we dat wel doen ontstaat er een gevecht. Denk maar eens aan twee ‘zelfverzekerde’ honden die elkaar tegenkomen. Dat gaat er anders aan toen dan een ‘zelfverzekerde’ en ‘onzekere’ hond. Of denk eens aan twee krachtige/dominante mensen die met elkaar botsen.
Omdat honden communiceren door middel van lichaamshouding is het belangrijk dat jij je bewust bent van jouw lichaamshouding. In de dierenwereld maakt een leider zich groot en stelt zich open. Ze nemen op dat moment zoveel mogelijk ruimte in en ze strekken zich uit.
Het verschil voor jouw hond maakt dat je een krachtige leider kunt zijn voor je hond. Jouw hond heeft dat meteen door. Door het aannemen van een krachtige houding verandert er heel veel. Je hebt meer testosteron en minder cortisol (stress). Omdat honden communiceren met hun lichaamshouding is het van belang dat jij je bewust bent van jouw lichaamshouding. Want o.a. door je lichaamshouding communiceer je in dezelfde taal. Wanneer je verbaal veel probeert op te lossen (‘doe dat nou niet’, ‘hou daarmee op’), kan er miscommunicatie ontstaan. Dit komt omdat je hond niet dezelfde taal als jij spreekt. Laat je hond voor je of naast je lopen/zitten: Een hond die voor je loopt beschermt de roedel, een hond die naast je loopt wordt juist door jou beschermd.
Maak jezelf groot: Kijk vooruit, met je kin omhoog, je borst vooruit en je schouders naar achter. Haal een keer diep adem en behoud deze krachtige houding. Zoals je hebt kunnen lezen maakt dit verschil in je hormoonhuishouding en communiceer je in dezelfde taal als je hond. Je lichaamshouding veranderen kan al een groot verschil maken. Ook hier geldt: oefening baart kunst
Je groot maken en de bewustwording van je lichaamshouding, maakt je een sterke en zelfverzekerde leiderschap. Blijf oefenen!
Wanneer we gedwongen worden om te lachen, gaan we ons automatisch gelukkiger voelen.
Neem vandaag nog contact op
Voor meer informatie, kosten of een vrijblijvend intake; Bel me op nummer 0647390855, neem contact op via Facebook of Twitter of stuur een email via onderstaand formulier!