Responsive image

Niet springen!

Het kan behoorlijk frusterend zijn wanneer je bezoek krijgt maar de hond springt direct bij binnenkomst tegen ze op…

Springt jouw hond tegen jou aan wanneer je thuis komt. Kan jouw bezoek niet rustig binnenkomen zonder besprongen te worden door jouw hond? Duurt het lang voordat jouw hond stopt met springen of stopt hij helemaal niet met springen? Heb je al van alles geprobeerd maar blijft jouw hond maar als een dolle springen?

Er zijn een paar redenen waarom uw hond opspringt. Vooral puppies zijn gewend om elkaar van neus tot neus te begroeten omdat ze dezelfde hoogte hebben en wanneer ze ons begroeten springen ze om ons gezicht te bereiken om onze aandacht te trekken.

De tweede reden is dat hij de leiding neemt en de roedelleider van je huis is. Ja, vervelend maar waar maar jij bent dat dus (op dat moment) niet.. Honden hebben een duidelijke roedelleider nodig die leidt door assertieve en rustige energie te tonen. Als dit van jouw kant ontbreekt, neemt de hond de rol van roedelleider aan die ervoor kan zorgen dat voor jou en het leven van jouw hond heel moeilijk worden om mee te leven. Wanneer jouw hond jou als zijn roedelleider respecteert, zal hij jouw bevelen opvolgen.

Ieder mens heeft een halve meter om zich heen voor persoonlijke ruimte. Wanneer iemand heel dicht tegen je aan staat is dit vak niet prettig. We kletsen zelfs met onze beste vrienden niet met de neuzen tegen elkaar. Dat ou heel vreemd voelen. We hebben allemaal een persoonlijke bubbel om ons heen.

Het gekke is dat onze honden altijd, te pas en te onpas, in onze ruimte mogen komen. Kennelijk hebben we daar bij honden minder moeite mee. We aaien ze zelfs wanneer ze binnen die ruimte komen. Daarmee geven we aan de hond al aan dat het PRIMA is wat hij doet. Terwijl honden in het wild nooit zomaar bij elkaar in elkaars persoonlijke ruimte komen. Alleen pappies doen dat en die worden daarvoor dan ook direct door moeder aangepakt.

Wat kan je doen? Je hond wil je aandacht krijgen zodat hij je kan groeten en jij hem aait. Begroet de hond pas wanneer zijn voorste voeten weer netjes op de grond staan. Pas wanneer zijn voeten op de grond landen krijgt hij jouw aandacht. Negeer de hond als hij springt. Duw hem niet en zeg niet “ga af” maar kijk gewoon over zijn hoofd en sta rechtop en trek je armen en handen omhoog naar je borst of zet ze ferm in je zij en negeer hem.

Keer je rug naar hem toe als je hond blijft springen. Wacht tot hij zijn poten op de vloer zet en ontspant. Wanneer hij ontspannen en rustig is kun je (als je je daar prettig bij voelt) “braaf” oid zeggen en hem aaien. Trek je hand direct weg wanneer hij bij de eerste beste aanraking alweer wil gaan springen en doe zoals je eerder deed; negeer je hem en sta rechtop op tot zijn voeten op de grond zijn. Aai hem dan opnieuw. Jouw hond zal zich dan realiseren dat hij pas genegenheid en aandacht zal krijgen van jou (en iedereen die hij tegenkomt) als zijn voeten op de grond liggen en hij ontspannen en rustig is

Wanneer jouw hond zijn training onder de knie heeft, moet hij leren hoe hij bezoekers moet begroeten zonder erop te springen. Nodig vrienden en familie uit om dezelfde training met hen te oefenen om een ​​kamer of het huis binnen te gaan. Leg het trainingsproces met hen uit. Laat je vriend de bel rinkelen of klop op de deur als je met je hond naar de deur gaat om hem te beantwoorden. Vertel uw hond om te “zitten” voordat u de deur opent, open pas de deur wanneer hij helemaal ontspannen is. Guduld en doorzettingsvermogen zijn ook hier weer de sleutel. Je bezoek kan dan (en alleen dan) jou hond begroeten als hij (ontspannen!) blijft zitten en/of liggen.

Mocht het niet lukken aarzel niet en neem contact met me op.

Het opspringen van je hond kan prima verholpen worden maar hiervoor moeten we eerst achterhalen waarom hij dit doet tijdens een vrijblijvend intake gesprek wordt dit al vaak duidelijk.

Wanneer jij mijn hulp inschakelt zal ik je helpen om dit “probleemgedrag” te verhelpen maar vooral leer ik je hoe je dit zelf moet doen en leer ik je nog zoveel meer over hoe jouw hond communiceert en wat hij daadwerkelijk tegen je zegt ipv wat wij mensen denken dat ze zeggen… Ik zal je niet teleurstellen en jouw maatwerk leveren. Iedere hond, ieder mens en elke situatie is anders. Wil jij weten waarom jou hond springt en hoe jij dat zelf kan verhelpen? Ik help je graag!

99% resultaat tijdens het eerste consult!

Neem vandaag nog contact op

Contact

Voor meer informatie, kosten of een vrijblijvend intake; Bel me op nummer 0647390855, neem contact op via Facebook of Twitter of stuur een email via onderstaand formulier!

* Deze velden zijn verplicht.