Responsive image

Trekken

Trekken aan de lijn? Het zit ‘m niet in de riem, maar in de relatie. Je kent het wel: je wilt ontspannen wandelen, maar je hond heeft andere plannen. Hij trekt je letterlijk mee, snuffelt, zigzagt, staat plots stil of schiet vooruit zodra hij iets ziet.Je voelt frustratie opkomen. Je roept, corrigeert, probeert een andere riem en tóch blijft het trekken doorgaan.

Wat als ik je vertel dat trekken aan de lijn geen probleem op zich is, maar verkeerde energie en gebrek aan leiderschap?

Je hond volgt geen woorden – hij volgt energie Honden zijn van nature volgers. In een stabiele roedel loopt de leider voorop en de rest volgt. Maar in onze maatschappij vergeten we dat principe vaak. We praten tegen onze hond, trekken aan de lijn of belonen hem met koekjes als hij wél naast ons loopt – en toch werkt het niet. Waarom? Omdat je hond niet reageert op woorden, maar op je energie en je lichaamstaal. Als jij twijfelt, onrustig loopt of mentaal ‘achter’ je hond blijft, ben je geen leider. De hond moet of hij nou wilt of niet instinctief de leiding overnemen. De meeste honden worden geboren als volger niet als leider. Met andere woorden; dit kan hij helemaal niet. Dus trekken aan de lijn is geen koppigheid – het is leiderschap overnemen.

Waarom trekt je hond aan de lijn? Tijdens mijn sessies zie ik dit gedrag vaak. En bijna altijd is het terug te leiden naar één of meerdere van deze oorzaken: Geen duidelijke leider aanwezig Als jij niet met rustige, zelfverzekerde energie de wandeling begint, voelt je hond de behoefte om de leiding te nemen. Niet uit dominantie, maar uit instinct. Hij vult de leegte op. Te veel opgebouwde energie Honden die thuis weinig mentale of fysieke uitdaging krijgen, beginnen de wandeling al overprikkeld. Het trekken wordt dan een manier om die energie kwijt te raken. Onrust of spanning in jouw energie Jouw frustratie, haast of irritatie aan het begin van de wandeling vertaalt zich direct in de lijn. Je hond voelt dat – en past zijn gedrag daarop aan: alert, gespannen of juist druk. Te veel praten, te weinig leiden Honden volgen geen commando’s als er geen kalme energie en duidelijke intentie achter zit. In plaats van corrigeren met woorden, werkt het veel krachtiger om te leiden met je houding, intentie en rust.

“Hij weet best dat hij niet mag trekken en dat zeg ik tegen hem!” Maar dat is een menselijke interpretatie. Je hond weet niet wat er ‘fout’ is. Wat hij wél weet, is dat er spanning op de lijn staat, dat jij reageert met frustratie, of dat je juist twijfelt en achter hem aanloopt. En dát bevestigt zijn gevoel dat hij degene is die de leiding moet nemen. Daarom werkt trekken, corrigeren of stoppen vaak averechts.Je versterkt dan juist het patroon waarin jouw hond voorop loopt en jij erachteraan.

Wat wél werkt: rustig leiderschap, vanaf het eerste moment Wandelen begint niet bij de voordeur, maar bij energie en intentie. Als jij voor de deur al gespannen bent of “snel even een rondje wil doen”, voelt je hond dat. En hij neemt over. Ik leer je hoe je:

Mijn aanpak – natuurlijk, duidelijk, energiebewust Vanuit mijn praktijk in Noord-Brabant help ik dagelijks mensen met honden die trekken, duwen, blaffen of onrustig zijn aan de lijn. Niet met trucjes, maar met rust, focus en natuurlijk leiderschap. Dit kun je van mij verwachten:

Wil jij wandelen zonder strijd? Dan begint dat bij jou. Een hond die trekt, zegt eigenlijk: “Ik weet niet wie er leidt.”Zodra jij leert hoe je op een rustige manier die rol weer opneemt, ontspant je hond vanzelf.

Rustige wandelingen beginnen niet bij de hond, maar bij jouw energie.Ik help je die energie te vinden – en jouw hond volgt vanzelf.

99% resultaat tijdens het eerste consult!

Neem vandaag nog contact op

Contact

Voor meer informatie, kosten of een vrijblijvend intake; Bel me op nummer 0647390855, neem contact op via Facebook of Twitter of stuur een email via onderstaand formulier!

* Deze velden zijn verplicht.