Responsive image

Angst voor vuurwerk

Honden begrijpen de meeste van onze moderne uitvindingen niet maar ze kunnen er prima mee om gaan. Maar er is een hele oude menselijke uitvinding waar veel honden niet goed tegen kunnen of zelfs doodsbang voor zijn…; VUURWERK!

Zo’n 10 tot 20 duizend jaar geleden zijn mensen honden gaan temmen toen wolven de beginnende jagers gingen volgen om vervolgens aan te sluiten bij hun kampen. Een win win situatie; deze eerste “honden” hielpen de mens met jagen en bescherming en in ruil daarvoor kregen zij voedsel en een grotere roedel.

Terwijl mensheid evolueerde van een nomadisch leven naar eenvoudige boerderijen, naar dorpen en uiteindelijk naar complexe drukke steden bleef de hond volgen. Honden hebben zich steeds (tot op de dag van vandaag) aangepast.

In Nederland wordt in de nacht van 31 december op 1 januari veel vuurwerk de lucht ingeschoten. Maar het begint meestal al eerder, ergens begin december. Toch is het te kort voor een hond om hieraan te wennen. Een laagvliegend vliegtuig, een passerende tractor of vrachtwagens, het geluid van een helikopter etc. kunnen bijvoorbeeld ook veel herrie maken maar doordat deze geluiden meer frequent zijn is het makkelijk(er) voor een hond om hier gewend aan te raken.

Honden die angstig worden door vuurwerk zijn degene die niet kalm en niet in balans zijn. Ze kunnen op 3 verschillende manieren reageren op vuurwerk; vechten, vluchten of ontwijken.

Een hond zal dus aanvallen, wegrennen of verstoppen. Vluchten of ontwijken lijkt misschien hetzelfde maar dat is het niet. Een hond die vlucht rent letterlijk weg terwijl een ontwijkende hond zich zal verstoppen onder de bank of bed.

Iedere hond reageert anders op vuurwerk. Blaffen als reactie is ook een soort van “vechten” en wanhopig proberen het huis uit te komen door aan de muren of kozijnen te krabben of als een idioot gaan rennen door het huis is vluchten terwijl “verdwijnen” onder de tafel ontwijken is.

Het belangrijkste, en dat mag je echt nooit vergeten, is om een bange hond niet te aaien! Ik weet dat dat moeilijk is maar op lange termijn is dit echt het beste wat je voor jouw hond kan doen. Maar het is toch zielig? Ja, en bij een kind helpt het om het op schoot te nemen om te knuffelen en te troosten. Het maakt je kind rustig en geeft het een veilig gevoel. Maar wanneer je jouw hond aait of oppakt in deze situatie zal hem niet rustig maken. Het enige wat je op dat moment communiceert met een hond is dat de (geestelijke) toestand waarin hij zich nu bevindt goed is. Aai een hond die (op dat moment) bang is en je leert een hond bang te zijn voor alles!

Het beste zou zijn jouw hond ver van te voren voor te bereiden op wat komen gaat door ze vertrouwd te maken met de harde knallen en herrie van vuurwerk. Vuurwerkgeluiden afspelen terwijl je hem afleidt bijvoorbeeld.

Als je nog niet de kans hebt gekregen om dit te doen dan heb je nog steeds tijd om je hond voor te bereiden tussen nu en 31 december.

Hieronder wat tips;

 1. Verplaatsen

  Wanneer jouw hond slecht reageert op vuurwerk probeer dan een plek te regelen bij een vriend of familie waar (bijna) geen geluid is van het vuurwerk. Of een opvang die wat meer afgelegen is en daardoor minder meekrijgt van het vuurwerk. Het is wel handig dat de hond de opvang kent. Is dit niet het geval ga er dan op voorhand al een paar keer met hem naartoe zodat hij gewend raakt. Op die manier is het geen verrassing meer wanneer hij daar “ineens” een nachtje moet blijven.

 2. Beweging

  Wanneer het niet mogelijk is om jouw hond ergens onder te brengen waar het rustig is geef hem dan voldoende beweging. En dan bedoel ik niet met een rondje rond maar ECHT bewegen zodat hij lekker moe is. Een uitgeputte geest wil namelijk rusten en is te moe om zich te concentreren op het geluid.

 3. Vermommen

  Nee ik bedoel niet dat je hem een grappig masker op moet zetten. Ik bedoel om het geluid te vermommen door hond veilige oorbescherming te gebruiken. Deze gaan over de oren als een soort koptelefoon. NOOIT oordopjes gebruiken voor de hond. NIETS IN zijn oor. De opening van het gehoor is veel groter en dieper dan die van een mens en kun je dus met gemak een oordopje kwijtraken in zijn gehoorgang wat je direct een ritje naar de dierenarts op zal leveren!

 4. Afleiden

  Wanneer het vuurwerk begint probeer hem zoveel mogelijk af te leiden met uitdagende spelletjes met beloning, trucjes of wat je ook maar kan bedenken.

Onthoud dat het aan jou is om een kalme assertieve houding aan te nemen wanneer de herrie begint. Als jij gewoon doorgaat waar je mee bezig bent en er verder geen punt van maakt dan help je jouw hond te begrijpen dat er niets ergs zal gebeuren. Door je “routine” door te zetten help je jouw hond in te zien dat vuurwerk er bij hoort en er niets aan de hand is. Ik denk dat je weet hoe jouw hond zou kunnen gaan reageren, kies uit het voorgaande lijstje dan ook de methode die het beste past.

Tenslotte, wanneer het geknal begint dit jaar let op hoe jouw hond reageert op het vuurwerk en welke technieken het beste werken voor jouw hond. Maak desnoods aantekeningen zodat je voorbereid zal zijn voor volgend jaar. Ik wens jullie veel succes en een kalme, assertieve jaarwisseling!

“Iedere hond reageert anders op vuurwerk. Als je geluk hebt (of je hebt jouw hond goed getraind en voorbereid op het vuurwerk) zal hij het hele gebeuren negeren.”

99% resultaat tijdens het eerste consult!

Neem vandaag nog contact op

Contact

Voor meer informatie, kosten of een vrijblijvend intake; Bel me op nummer 0647390855, neem contact op via Facebook of Twitter of stuur een email via onderstaand formulier!

* Deze velden zijn verplicht.